четвъртък, 18 август 2011 г.

Децата в модата - сексуален субект или секс-обект?*

 *оригинално заглавие:   Sexualized vs. Sexual: The Case of Thylane Blondeau

Със сигурност не изпитваме недостиг от сексуализирани изображения на момиченца в американската култура. Предавания като TLC’s Toddlers and Tiaras (“Бебета и диадеми”) често съдържат свръх-сексуализирани портрети на момиченца. Това са неоспоримо сексуализирани изображения:



Въпреки това, снимките на Тилейн Лубри Блондю, 10 годишна френска моделка, която взриви пресата тази седмица, създоха полемика вместо отхвърляне.


Според някои, за разлика от детските конкурси за красота, снимките на Блондю са изкуство. Наблюдаваме интересен класов ефект тук: за разлика от хипер-сексуализираните снимки на момиченцата от “Бебета и диадеми”снимките на Блондю са висша мода, следователно и висша класа, и оттам – приемливи.

Не съм света дева ненапита. Мисля, че децата са и имат право да бъдат сексуални същества. Но има разлика между сексуалност (да се чувстваш сексуално) и сексуализация (да бъдеш виждана като секси). Аз (и много други феминисти като мен) вярвам, че момиченцата трябва да бъдат сексуални; но сексуализацията (и съпътстващия фокус върху външния вид вместо върху половото желание) е лоша, защото отказва на момиченцата сексуалната субективност в името на сексуалната обектификация (опредметяване). 

Има обилни психологически изводи, доказващи, че сексуализацията е лоша. Екип, работещ върху сексуализацията на млади момичета от Американската психологическа асоциация казва, че  сексуализацията се свързва с отрицателни последици като хранителни разстройства, ниско самочувствие и недостиг на когнитивна (познавателна) и физиологична фукнционалност. Тези връзки са били идентифицирани и при жени, и при момичета – някои на възрастта на Блондю.

Сексуализирани снимки като тези са също проблематични и на обществено ниво. Те окуражават другите да гледат на момиченцата като обекти за секс. Допълнително, тези снимки са ужасно опасни за деца и жени, които имат проблем с външния си вид. Модната индустрия отдавна промотира слаботелесния идеал. Снимките на Блондю директно попадат в тази рамка, защото промотират идеала на предпубертетното женско тяло, което е абсолютно невъзможно да бъде постигнато от зрели жени.

Нормализирането на разкрасяването на тялото на 10 годишно момиченце може да има потенциално катастрофални последици за самовъзприятието на телата на жените. Опасно е да си мислим, че сексуализиращата “висша мода” е “изкуство” и оттам не чак толкова голям проблем сравнено със сексуализацията от по-ниската класа. Не ми харесва патерналистичната гледна точка, че децата трябва да бъдат “предпазени” от сексуализацията. Вместо това, ние трябва да работим заедно с момиченцата (и момченцата), за да обекуражаваме сексуализацията и да окуражаваме личната сила, интелигентност и сексуална сила.





Няма коментари:

Публикуване на коментар